Zonnepanelen: het begin ...

 

De eerste ervaringen van de Energiemeester met zonnepanelen dateren uit 2001. Toen organiseerde hij voor Nutsbedrijven Maastricht 'De Zonnecel-aktie Maastricht' waarbij inwoners een set van 4 zonnepanelen met een waarde van fl. 7500,- (circa € 3400,-), na aftrek van diverse subsidie's, konden kopen voor fl. 1600,- (circa € 750,-). Het betrof Isofoton-panelen van 110 Wattpiek, elk met een geïntegreerd OK4-omvormertje. Het systeem had dus een vermogen van 440 Wattpiek (goed voor 350 kWh per jaar) en kon direct worden aangesloten op een stopcontact. De netto terugverdientijd van de investering destijds bedroeg ruim 12 jaren (ofwel een rendement van 8%). De Energiemeester kocht toen 1 set voor zichzelf en 1 set voor de woning van zijn vader.

 

In 2004 kon de Energiemeester de set van zijn vader overnemen en beschikte toen over 8 zonnepanelen op het dak van zijn woning, goed voor een opbrengst van zo'n 700 kWh per jaar aan zonnestroom. Helaas gingen in de loop der jaren de meeste omvormertjes een voor een stuk, waardoor het systeem op het laatst nog maar voor zo'n 25% functioneerde.

 

In 2012 koos de Energiemeester voor een grotere installatie van zonnepanelen, waarbij de 8 oude panelen werden ontdaan van hun OK4-omvormertjes en in 1 string (= serie) werden aangesloten op een nieuwe SMA string-omvormer met een vermogen van 4 kilowatt, samen met nog     2 stringen van elk 10 IBC-panelen van 195 Wattpiek (zie bovenste foto). De werkelijke opbrengst van dit systeem bedroeg gemiddeld 4200 kWh per jaar.

De destijds aanwezige Ferraris-draaischijf-elektrameter registreerde zowel de geleverde (rechtsom draaiende schijf) als de netto teruggeleverde (linksom draaiende schijf) elektriciteit; beide parameters werden door die kWh-meter als het ware automatisch samen tot één eindresultaat gesaldeerd. De meterstanden voor het hoge en het lage tarief waren maatgevend voor het netto verbruik danwel de netto teruggeleverde elektriciteit binnen een verbruiksperiode (meestal een jaar). De onderste foto geeft de voormalige 'ouderwetse' kWh-meter weer.

 

Het systeem uit 2012 heeft de Energiemeester in 2017 overgedaan aan een collega, waar het nu nog steeds tot volle tevredenheid functioneert, zelfs ook de allereerste panelen uit 2001; slechts 1 paneel daarvan is uit voorzorg niet meer geïnstalleerd in verband met lichte symptomen van plaatselijke oververhitting (ten gevolge van overmatige beschaduwing) aan de achterzijde van het paneel.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb